Az életemben rend van

Élhető város, szeretem Balatonfűzfőt

„Az életemben rend van, de amikor valaki ezt a rendet felborítja, káosz keletkezik, és én nem hagyom, hogy az én életemben ez káosz uralkodjon.” (Ismeretlen szerző)

Iskolánkkal kapcsolatos fejlesztésen, oktatási innováción dolgoztam, s mindeközben a minap azt kérdezte tőlem egy érdeklődő ismerősöm, hogy: „Mi történik Balatonfűzfőn?” Aki ismer, tudja, hogy keresztény konzervatív értékrendet képviselek, szeretem az innovációt, a modernitást, és a tehén pedig nem lila. Nagyon nem tetszik, amit bizonyos hivatkozásokkal képvisel Balatonfűzfő 100%-ban megválasztott új vezetése, - szerintem nem is tudnak róla a Fehér Házban, hogy mi történik Balatonfűzfőn. Ez egyébiránt nem csak engem, de sok más embert is elgondolkodtatott a választás estéjén történtek miatt és azóta is. Az igazság mindig kiderül, csak idő és egy- egy megsértődött ember kérdése. Ez jellemző Balatonfűzfőre manapság. Mondhatni káosz kezd el uralkodni a józanész felett. A város vezetésnek nincs kapcsolódási pontja a civil szervezetekkel, és a sportegyesületekkel. Jól példázza a Nemzeti Összetartozás Napán megtartott megemlékezés, ahol se a nyugdíjas klubok, sem az egyéb szervezetek nem vettek részt, érdektelenségbe fulladt a morálisan széthullott megemlékezés. Akadályt próbálnak gördíteni az új bevásárló központ engedélye elé. Dolgozók tucatjai távoztak a hivatalból a nyolc hónap alatt. Kirúgták a jegyzőt, a főépítészt, átszervezték a Vagyongazdálkodási Kft-t, folyamatos emberhiánnyal küzd a pénzügy az adó osztály, többször lecserélődött a titkárság, és folytathatnám a sort még tovább.

A volt jegyzőnek a munkaügyi per végén vélhetően több tíz millió forint végkielégítés, kártérítést lesz kénytelen kifizetni az Önkormányzat, mert nem bízott benne a polgármester. A folyamatban lévő büntető eljárások tucatja ide-oda, az átláthatatlan intézkedések sora, a képviselők az intézményekben vezető pozícióba helyezése, gondolom a rendkívüli jogrend eredményeként testületi döntés nélkül, mert kihasználjuk a törvény adta lehetőséget.  Az alpolgármester a felhívásomra, hogy gond van, beszéljünk róla, azt válaszolta nekem, hogy: Mi történt már megint? Hát semmi. Kérdem én, jól van ez így? A kikötő végi terület értékesítéséről még nem is tudunk semmit, pedig azt a vagyon elemek között kellett volna tartani és úgy fejleszteni. A vezetés megfélemlít vállalkozókat és nyomást gyakorol a civil szervezetek vezetőire.

A kedvenc mondásom jutott eszembe: „attól, hogy ha egy polgármester mond, vagy állít valamit, attól az nem biztos, hogy még igaz”. Mert a másik oldalról minden szép és minden jó, csak mi nem értjük az intézkedéseket. Megítélésem szerint a szavazók egy részét megtévesztették a választások előtt. Az események tükrében a barátok egyszer csak elfogynak és nem lesz tovább. Tudom kemény szavak, de az igazság az igazság, még akkor is, ha az nem tetszik. A mai helyi politikai helyzetben Balatonfűzfő város vezetése előre vetíti az eredményt, kivéve, ha nem történik valami nagyon gyorsan, hogy újabb munkahelyek, sorsok, egzisztenciák ne forogjanak veszélyben. Nem lepődnék meg, ha egy újabb időközi választás lenne kedves képviselő hölgyek és urak! Biztosan mondhatom, hogy várom a helyzet megoldását, mert annál jobban szeretem Balatonfűzfőt, hogy engedjem ezt a káoszt megerősödni.

 

Bárdi Farkas János