Cui prodest? (Kinek az érdeke?)

Hogy miért költöztünk Balatonfűzfőre? Hogy miért indultam polgármesternek Balatonfűzfőn? Mi motivált? Kérdések sora fog következni, amit a legjobb tudásommal fogok megválaszolni az alábbiakban egy jobbító szándék reményében. A válaszom részben az lehetne, hogy a jogos érdekeimnek a megvédése. De ez így nem kerek, és nem teljesen egész. Miért csinálom és miért nem hagytam abba, zártam be az iskolát? „200 apró indokom volt” rá. Vegyük a Balatonfűzfői Hírlap legutóbbi számát. Kiadója szerint csak két oktatási intézmény létezik. HOL VAN AZ ALAPÍTVÁNYI ISKOLA, A HARMADIK? - kérdezhetné a Tisztelt Olvasó?

Ezek szerint a balatonfűzfői önkormányzat életében sehol. A mi iskolánkban is voltak nyolcadikos és érettségiző, végzős diákok is. Innen jön a kérdés, hogy miért nincs helye, egy nemzetközi eredményeket elért iskolának Balatonfűzfő életében? „Az agy nem kizárólagos forrása az érzelmeknek” (Dr. David Paterson), de én hozzátenném, hogy az értelemnek sem mindig. Jön a következő kérdés az olvasótól: Bárdi miért támadja a polgármester asszonyt? Nem támadom, csak nekem is kérdéseim vannak, ami kapcsolatos azzal, hogy miért kerültünk Pécselyről Balatonfűzfőre. A választ a pécselyi Németh Zoltán okleveles közgazdász adja meg, hogy mi is történt Pécselyen az alapítványi iskola és az önkormányzat körül. Aki kíváncsi rá, elolvashatja a hivatalos honlapomon. Innentől lezártnak is tekinthetném az ügyet, de van pár megválaszolatlan kérdés számomra, ami akár érdektelen is lehetne, ám a fűzfői helyzet szempontjából fontos „apróság”. Kinek lehet az érdeke, hogy a jegyző Pécselyről egyenesen Balatonfűzfőre került áthelyezésre? Kinek lehet az érdeke a személyem és az iskola lejáratásában résztvevő „esélyegyenlőségi koordinátor” és segítői Balatonfűzfő életére nyomást gyakoroljanak? Kinek az érdeke lehetett az, hogy engem és a hozzám tartozó embereket kitiltották a balatonfűzfői csoportokból, azokat pedig, akik a rendzavarást csinálták, egytől egyig, a mai napig bent hagyták, vagy maguk működtetik azt? Hogy miért indultam polgármesternek Balatonfűzfőn? Eszemben sem volt, amíg a pécselyi jegyző Balatonfűzfőre nem szerződött a véletlen okoknak sorában. Miért kerülnek elő olyan emberek itt Balatonfűzfőn, akik Pécselyen is támadtak? Az is kérdés, hogy mernek nekimenni egy oktatási intézménynek egyesek, miközben a törvény ezt taxatíve megtiltja? Hogy lehet az, hogy az erkölcsi gátak sem akadályozzák őket? Ezeknek az alakoknak nem számítanak a kiskorú gyermekek, nem számítanak a pedagógusok, nem számítanak a kialakult egzisztenciák, leendő életek. Jöhet az idézet: „Cui prodest?” (Kinek az érdeke?) Ha valaki nem bátorítaná őket a háttérben, bizonyára nem mernék a sorozatos törvénysértéseket elkövetni.

De a kérdésre mindenki saját maga próbálja megadni a választ, mert a sok válasz között ott lesz az igazság is. Kedves Olvasó! Szeretem a hazámat, szeretem a családomat, és szeretem Balatonfűzfőt, ami otthont adott számomra. Csak egy érdekel, hogy mint az általam fémjelzett iskolában, rend, fegyelem, béke és a legfontosabb a tudás legyen. Igen, ezek a gyermekek és a szüleik is eltérnek az átlagtól. Igen, ezek a gyermekek többen Magyarország jó tanulói, sportolói, művészek és tudós palánták. Igen, ezek a gyermekek úgy tudják ezt elérni, hogy kizárólag kiscsoportos, személyre szabott oktatásban részesülnek. Igen, mert nálunk a szülő felelőssége is a gyermek oktatása, nem kizárólag az államé és az intézményé. De mondhatnám a gyermekbarát oktatást, mondhatnám a magas színvonalú oktatást, és mondhatnám a szülői képzési programunkat válaszul arra, hogy nincs is alapítványi iskola Balatonfűzfőn egyesek szerint. A törekvésünk is azonos a magyar állammal, miszerint a nagy és jó nevű egyetemek mind alapítványi fenntartásba kerültek. Nagyon örülök annak, hogy tevékenységemmel elértem a célomat, kialakult egy versenyhelyzet, ami motiválja a város vezetését arra, hogy egyre minőségibb színvonalú újságot adjon ki, és ezzel emelje Balatonfűzfő nívóját. Gratulálok a szerkesztőbizottságnak. Mindemellett a fenti problémák miatt, ezennel felajánlom segítségem Szanyi Szilvia polgármester asszonynak, hogy a közösségi kommunikáció területén működjünk együtt. Javaslom, hogy állítson fel egy külön tanácsadó testületet az úgynevezett ellenzéki oldalról, hogy meg tudja hallani mások véleményét is, hogy ne a Facebookon értesüljön arcnélküli és nemtelen alakoktól a város ügyeivel kapcsolatban, hogy városunk egyre jobb helyzetbe kerüljön.

Mert szeretem Balatonfűzfőt.

Bárdi Farkas János